کاربست افتراقی برابری آیینی در فرایند های دادرسی مدنی و کیفری

نوع مقاله : علمی- پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای حقوق خصوصی ، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.

2 گروه حقوق، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران؛ دانشیار گروه حقوق خصوصی، دانشکدگان فارابی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

3 استادیار گروه حقوق ، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.

10.48300/jlr.2024.417664.2450

چکیده

در ساحت برابری آیینی در فرایند دادرسی، با دو موقعیت مهم مواجه هستیم؛ نخست، ضرورت آن، که اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. دوم، چگونگی لحاظ و کاربست آن در طراحی و ارزیابی انواع سیستم های دادرسی است. به موازات گسترش مفهوم برابری آیینی در لابلای قواعد آیین دادرسی مدنی، ابهام در این باره نیز رو به تزاید است. منشأ اصلی این ابهامات نیز به لغزندگی و روشن نبودن مفهوم این نهاد و آثار آن در میانه انشعابات شکلی(مدنی و کیفری) در فرآیند دادرسی، مکانیسم دست یابی به این مفهوم، تاثیر آن در ارزیابی مفاهیمی مثل انصاف در نظام های دادرسیو نیز نحوه انعکاس آن در ادبیات قضایی و دکترین حقوقی بر می گردد. از این رو لازم است مفهوم و ماهیت دقیق آن به درستی روشن شود و نقش آن در فرایند دادرسی مدنی و کیفری، به تفکیک، روشن شود. این نوشتار درصدد است در پرتو روش تحلیلی و توصیفی و بر مبنای تبیین ماهوی و توجه به ضرورت ، منشأ، و آثار ناشی از برابری آیینی، به تبیین مفهوم و موقعیت آن در چیدمان ساختاری و کارکرد نظام دادرسی، شیوه ها و شکل های برابری آیینی و مکانیسمی که از طریق آن برابری در دادرسی به کار گرفته می شود بپردازد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The differential function of procedural equality in criminal and civil proceedings

نویسندگان [English]

  • Ali Asghar Asgari 1
  • Hossein Javar 2
  • Hamid Reza Ali Karami 3
  • Vahid Ghasemi Ahd 3
1 Ph.D. student, Department of Law, Faculty of Human Sciences, Islamic Azad University of Arak, Arak, Iran.
2 Department of Law, Faculty of Human Sciences, Islamic Azad University of Arak, Arak, Iran; Associate Professor Department of Private Law, Faculty of Farabi, University of Tehran, Tehran, Iran,
3 Assistant Professor Department of Law, Faculty of Human Sciences, Islamic Azad University of Arak, Arak, Iran.
چکیده [English]

This article seeks to provide a sustained
treatment of the complex role that equality plays in procedural thought.
In this situation we are faced with two mentalities about procedural equality in the judicial process. Firstly, procedural equality is an inevitable necessity, and secondly, how this ideal concept should be considered in the design and evaluation of all types of judicial systems. However, due to the lack of a precise definition, we are not completely sure what exactly is meant when the concept of equality is expanded under the rules of procedure, and in fact, we are confused due to the consequences caused by the apparent branches of procedural law.In short, we know that we cannot have a fair trial without procedural equality, but we are not sure what it means exactly? This double rhythm has shaped the discussions of procedural equality in academic literature and judicial procedure. this article aims to examine the obvious and complex role played by equality in criminal and civil proceedings.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Equipage equality
  • Rule equality
  • Outcome equality